Blog

Zijn pingbacks slecht voor je SEO?

Zijn pingbacks slecht voor je SEO?

pingbacks Wat zijn pingbacks? Kunnen ze kwaad? En kun/moet je ervoor zorgen dat ze niet voorkomen op de website?

Deze vraag kreeg ik van Chantal, waarvoor dank.

Pingback: typisch zo’n term die iedereen wel eens gehoord heeft, maar waarvan weinig mensen weten wat het precies is. Ik begin even bij de voorganger van de pingback, de trackback.

Commentaar op afstand, voer voor spammers

Bloggen was al social voordat social media groot was. Dat werd in het verleden op twee manier vormgegeven: door te reageren op elkaar blogs en door naar elkaar te linken. Om die twee te combineren werd, oorspronkelijk door de ontwikkelaars van Movable Type (de makers van TypePad) de trackback bedacht. Als zowel zender en ontvanger trackbacks aan hadden staan werd er, als een blogger linkte naar een ander blogstuk, in de comments van het origineel automatisch een link geplaatst naar het refererende stuk, samen met een stukje tekst daaruit. Trackbacks worden ondersteund door Omdat dit een makkelijke manier is om backlinks naar je site te krijgen, werd deze feature (zoals zo veel mooie dingen op het web) onmiddellijk op grote schaal misbruikt door spammers.

Trackbacks, pingbacks… Wat is het verschil?

Enter de pingback. In principe is een pingback hetzelfde als een trackback, alleen wordt er geen content meegestuurd en is het dus moeilijker om zoekwoorden bij je backlink te plaatsen. Dat zou pingbacks minder gevoelig maken voor spam. Technisch gezien zijn er ook verschillen die het moeilijker maken om een pingback te ‘faken’.

Inkomende pingbacks

Moet je een inkomende pingback of trackback van een andere blogger accepteren? In ieder geval niet blindelings. Juist omdat er zo veel spammers zijn moet je goed kijken waar de link vandaan komt. Is het een blogger die relevant is voor jouw onderwerp c.q. zoektermen en komt de ping van een site met een goede pagerank, dan kun je de pingback accepteren. Bij twijfel is het het beste om hem te weigeren.

Zelf pingbacks plaatsen

Ik zei het al: trackbacks en pingbacks zijn een makkelijke manier om links naar je blog te krijgen. Jij linkt naar een mooie post, je verstuurt je pingback en als de ander hem accepteert heb je er weer een backlink bij. Doen dus! Hoe meer links, hoe beter! Helaas is er een probleem met pingbacks. De links die je plaatst zijn namelijk altijd reciprocal. Dat wil zeggen dat je ‘heen en weer’ linkt met de andere site. Omdat dit lijkt op ‘linkruil’, inmiddels ook als spammersactiviteit aangemerkt door Google, zou het nadelige gevolgen kunnen hebben voor je SEO.

Pingbacks en trackbacks in WordPress

In WordPress kun je pingbacks en trackbacks makkelijk aan- en uitzetten in het scherm Settings -> Discussion:

pingbacks voor wordpress seo

De bovenste optie bepaalt of je vanaf je blog pingbacks verstuurt, de tweede of je ze wilt ontvangen. Wil je je pingbacks liever per stuk beoordelen, dan ga je naar ‘Comments’ en zet je daar het filter op ‘Pings’:

pingbacks voor wordpress seo

Meestal zie je vrij snel welke pings legitiem zijn en welke van spammers komen.

Conclusie: overdrijf het niet en let op relevantie

Dat hoeft echter niet. Alleen gelden voor het accepteren en plaatsen van pingbacks en trackbacks dezelfde regels als voor iedere andere SEO-aanpak: - Let op relevantie: link en ping alleen met sites die relevant zijn voor jouw onderwerp - Let op kwaliteit: link en ping alleen met populaire, kwalitatief goede sites - Overdrijf het niet: SEO is altijd een uitgebalanceerde mix van technieken. Een site met een ‘natuurlijk’ linkprofiel zal beter scoren in Google dan een site die al zijn links uit één bepaalde techniek haalt - Focus op content: Google wordt steeds beter in het herkennen van goede content. Maak jij relevante content die mensen graag delen en linken, dan zul je niet snel voor een linkspammer worden aangezien