Blog

Je WordPress site in topvorm in 7 stappen

Je WordPress site in topvorm in 7 stappen

WordPress is een goed blogplatform. Heb je je WordPress site in eigen beheer dan is qua vormgeving en functionaliteit bijna alles mogelijk. Maar die mogelijkheden brengen ook verantwoordelijkheden met zich mee. Laat je het onderhoud van je site versloffen, dan wordt hij kwetsbaar voor hackers.

Gelukkig is het onderhouden van WordPress al lang niet meer alleen voor geeks die in broncode dromen. Dat kun je (ja, jij!) gewoon zelf. In mijn ervaring is het het handigst om van je onderhoud een maandelijkse routine te maken. Je kunt kleine updates natuurlijk ook tussendoor installeren, maar dan nog is het goed om op een vast moment in de maand een half uurtje uit te trekken om wat extra aandacht voor de techniek van je site te hebben. Omdat ik van nature een warhoofd ben, ben ik gek op stappenplannen. Ik deel dus hier mijn ultrageheime WordPress-onderhoudsstappenplan:

1. De site nalopen

In de eerste stap kijk je rond op de site en in het WordPress dashboard.

 • Log uit uit WordPress (of gebruik een incognito window) en klik rond door de site. Kijk of je ‘rare dingen’ ziet. Zien alle sidebars eruit zoals het hoort, werken alle plugins, doet de zoekfunctie het?
 • Log weer in en doe hetzelfde in de backend: zijn er meldingen op het dashboard? Zo ja, probeer die dan eerst te verhelpen (tenzij ze met updaten te maken hebben, want dat doen we in de volgende stappen). Zie je alle functies die je gewend bent?
 • Check of er bij je analytics cijfers binnenkomen die ergens op slaan. Extreem hoge of lage waarden kunnen op problemen duiden.

Zie je iets wat niet klopt en wat je zelf niet kunt verhelpen, neem dan contact op met je webbouwer. Of met mij natuurlijk.

2. Een backup maken

Ik heb er nog nooit een nodig gehad, maar toch word ik onrustig als ik geen recente heb. WordPress is een door en door betrouwbaar systeem, maar er kan op ieder willekeurig moment desondanks iets catastrofaals gebeuren waardoor je hele site ineens weg is. Als je dan geen backup hebt, ben je de ###. Maar ook bij minder ernstige gebeurtenissen, bijvoorbeeld als je een oudere versie van een theme of plugin nodig hebt, is het handig om (minimaal) een maandelijkse backup te hebben. Ga je onderhoud aan je site doen, dan moet je dus altijd beginnen met het maken van een volledige reservekopie. Ik gebruik op al mijn sites de plugin BackWPUp, maar de keuze is enorm. Bewaar op je site alleen de twee meest recente backups om ruimte te besparen. Het beste is om je backup ergens in de cloud (Dropbox, Gmail, etc.) veilig te stellen.

3. WordPress updaten

Wordpress wordt continu aangepast om gebruiksvriendelijker en veiliger te zijn. Updates introduceren meestal geen hele radicale veranderingen, maar ook heel weinig nieuwe fouten. Krijg je dus een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is, dan kun je hem met een gerust hart installeren:

 • Ga naar de update-pagina, linksboven onder ‘Dashboard’ of via het Update-icoon bovenin, in de ‘Admin bar’
 • Als er een nieuwe WP is, staat er bovenaan een blauwe ‘Update now’-knop. Daar klik je op (zo niet, ga verder bij stap 4)
 • Wacht rustig tot het update-proces klaar is. Klik niet op terug en ga niet naar een andere pagina. Jouw browser stuurt namelijk op dat moment wat er gebeurt. Ververs of verander je de pagina, dan zijn de resultaten onvoorspelbaar. Hou je scherm met een half oog in de gaten om te zien of er fouten gemeld worden.
 • Je wordt naar het welkomscherm van de nieuwe WP gestuurd. Daar staat een samenvatting van wat er veranderd is. Ik vind dat nuttige en interessante informatie dus ik raad je van harte aan dat te lezen

4. Plugins updaten

Omdat WordPress zo goed wordt bijgehouden, bevat het weinig beveiligingslekken. Wordt een WordPress site gehackt, dan komen de onverlaten meestal binnen via een plugin. Daarom is het ontzettend belangrijk om kritisch te zijn op welke plugins je installeert. Alleen plugins van gerenommeerde ontwikkelaars, met veel gebruikers en regelmatige updates komen in aanmerking. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het updaten, ook na het installeren van een nieuwe WordPress, veelal probleemloos verloopt:

 • Ga terug naar het update-scherm en kijk bij de plugins
 • Klik op ‘Select all’ en vervolgens op ‘Update plugins’
 • Wederom geduld, een oogje in het zeil houden voor errors en niet wegnavigeren

5. Framework updaten

Steeds meer themes zijn gebouwd op een framework. Dat is een theme en het staat in je WordPress ook gewoon bij de themes, maar het dient alleen als basis voor andere themes en kan dus niet op zichzelf staand gebruikt worden. Dit is een manier om bepaalde basisfunctionaliteit in vele themes te hergebruiken, zonder hem steeds opnieuw te hoeven kopiëren. Gebruik je een theme met een framework (ik werk bijvoorbeeld veel met Genesis), dan is het slim om het framework eerst te updaten en dan pas de themes. Zo niet, door naar stap 5…Genesis geeft apart een melding als er een update is. Doet jouw framework dat niet, selecteer het dan uit de lijst met themes en klik op ‘Update themes’.

6. Themes updaten

Nu update je de rest van de themes. ‘Select all’, ‘Update themes’, kind kan de was doen. Staan er themes op je site die je niet gebruikt en die nooit updates krijgen, dan vormen die een risico. Gooi die dus weg. Dat geldt ook voor plugins, trouwens. Al deze updates gaan in 99% van de gevallen zonder problemen. Het gaat zelfs zo goed dat Wordpress de mogelijkheid heeft om updates automatisch te laten installeren.

7. Laatste check

Nu loop je je site nog een keer na.

 • Check of de update counter daadwerkelijk op 0 staat nu. Zo niet, dan heb je iets gemist of is er iets misgegaan
 • Check of alles het nog doet in het dashboard. Sommige plugins vereisen extra acties na een update. Een Analytics of social media plugin moet soms bijvoorbeeld opnieuw worden ingelogd. Als er iets niet werkt, kijk dan op de settings-pagina van de betreffende plugin of je een melding ziet en of je er iets mee kunt
 • Log uit, kijk naar de ‘voorkant’ van je site en doe dezelfde snelle check als in stap 1

Zie je rare meldingen of gaat er iets niet zoals het hoort? Neem dan contact op met je webbouwer. Of bel mij, want ik help je graag.

Succes!