Blog

[UPDATED] Social media tool: CrowdFire - meer twittervolgers, posts plannen, analytics

[UPDATED] Social media tool: CrowdFire - meer twittervolgers, posts plannen, analytics

just_unfollow_logo

[UPDATE] Begin maart heeft JustUnfollow zijn naam veranderd in CrowdFire. Het zat eraan te komen, want JU was al lang geen unfollow-tool meer. CrowdFire voegt nu analytics toe in de vorm van Eagle Eye (voorlopig alleen op iOS - serieus: wat hebben iPhonemensen dat ik niet heb, behalve dan een iPhone?) en het inplannen van Instagram-posts met TakeOff. Meer over de verandering hier. De functionaliteit die ik hieronder beschreef werkt overigens gewoon nog heel fijn.

Eergisteren had ik het over follower copying en hoe die aanpak kan helpen je content onder de aandacht te brengen. Ik vertelde je ook dat ik daar de tool JustUnfollow voor gebruikte. Vandaag iets meer over die tool en waarom ik er zo enthousiast over ben.

Het (intelligent) uitbreiden van je schare Twittervolgers is arbeidsintensief. Er is een groot aantal tools beschikbaar om het proces te stroomlijnen, al blijft het (als je het goed wilt doen) handwerk. Van de tools die ik tot nu toe getest heb - Tweepi, SocialOomph, CrowdBooster en het genoemde JustUnfollow - vind ik JustUnfollow de beste. Dat heeft vooral te maken met de overzichtelijke user interface en de milde prijsstelling (ongeveer 7 euro 50 per maand voor twee accounts - er is een gratis versie maar daar kom je niet ver mee). Over SocialBro en Commun.it lees ik ook goede verhalen, maar die heb ik nog niet uitgebreid getest. Heb je ervaring met deze tools (of heb ik een geweldige gemist), laat het me dan vooral weten hieronder in de comments. JustUnfollow werkt trouwens ook voor Instagram.

Web-based tool geeft het minste gedoe

Dit zijn allemaal web-based tools. Ik hou van online tools omdat je ze niet voor ieder apparaat waar je op werkt opnieuw hoeft te installeren en in te stellen en omdat ze het doen op ieder besturingssysteem. Zoek je toch iets dat op de desktop draait, dan is TweetAdder misschien een optie.

Twitterinterface met een paar handige trucs

De kracht van JustUnfollow is voor mij dat het eigenlijk heel veel lijkt op de gewone web interface van Twitter. Alleen doet het  een aantal dingen die je het werk gemakkelijker maken:

  • Het toont je overzichten met mensen die niet terugvolgen, ‘fans’ die jij nog niet volgt en recente volgers en ontvolgers. Zo kun je relaties makkelijk managen.
  • Het geeft je de mogelijkheid om gebruikers te ‘blacklisten’ en te ‘whitelisten’. Accounts die op de blacklist (spammers bijvoorbeeld) staan verschijnen nooit meer als volgsuggestie en accounts op de whitelist (zakenrelaties, je favoriete nieuwssites en blogs, je moeder…) kun je niet meer per ongeluk ontvolgen.
  • Het sorteert volgsuggesties via een algoritme dat bepaalt wat de kans is dat ze terugvolgen. Hoe dat precies werkt en hoe effectief het is weet ik niet, maar het zal althans de meest inactieve accounts eruit filteren.

Slim ontworpen

Hoewel de user interface er dus vrij basic uitziet, is hij bij nader inzien slim ontworpen. Zo worden per overzicht alleen de gebruikers getoond die een beslissing van je vragen. In het ‘Unfollowers’-overzicht worden ontvolgers die je zelf ook al hebt ontvolgd of die jou al weer terug hebben gevolgd (en waar je dus niets mee hoeft) in het klein onderaan gezet.

In de rechterkolom staan wat JustUnfollow ‘featured accounts’ noemt. Dat zijn mensen die hebben betaald voor nieuw volgers. Negeren is dus de beste optie. Ook het vak bovenin dat je aanspoort aardige dingen over de tool te tweeten kun je gewoon links (of, nou ja, bovenaan dus eigenlijk) laten liggen.

Android en iOS apps filteren ook op locatie

De web interface heeft geen functie om twitteraars op locatie te filteren. Omdat ik als tekstschrijver en online marketeer door het hele land werk is dat voor mij persoonlijk niet zo relevant. Doe je bijvoorbeeld online marketing voor een winkel, dan is dat wel een tekortkoming. Sinds kort gebruik ik ook de JustUnfollow Android app (hij is er ook voor iOS) en die heeft de locatiefunctie wel.

Weten jullie iets beters?

Hebben jullie ervaringen met twittertools die voor nieuwe volgers zorgen? Ik lees het graag in de comments.